Dorpsraad krijgt gezicht

30-04-2009 - De dorpsraad in oprichting in Wernhout heeft een gezicht gekregen. Deze week zijn de namen bekend geworden van de mensen die in het adviesorgaan plaatsnemen.

Het dagelijks bestuur bestaat uit Kees Hereijgers (voorzitter), Cees Oostvogels (penningmeester) en Bronek Parol (secretaris). Het volledige bestuur bestaat uit negen personen. De grote aanjager van de dorpsraad is Jan Backx. Zelf neemt hij geen zitting in het bestuur. "Dat kan ook niet, want ik ben raadslid. Dan krijg je belangenverstrengeling en dat kan natuurlijk niet. Wel heb ik een adviserende functie."

De officiële naam van het adviesorgaan wordt Stichting Dorpsraad Wernhout.
Binnen enkele maanden moet de stichting een officiële status hebben.
Backx: "Voor alle duidelijkheid. We zijn een adviesorgaan, geen politieke partij."

Voorzitter Hereijgers vult hem aan: "Zie ons als praatpaal, als intermediair tussen de Wernhouters en de gemeente. We komen op voor de wensen van Wernhout."

Vorig jaar maakte de burgemeester van Zundert een rondgang door de kernen. Backx: "Waarom geen dorpsraad in Wernhout, was de vraag. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. De dorpsraad in Achtmaal is ons voorbeeld."

De informatieavond die in februari in De Wierenbos werd gehouden trok veel publiek. Backx: " Je zag toen al dat het idee ontzettend leeft. Naar aanleiding van die avond hebben we een club enthousiaste mensen in het bestuur gekregen. We hebben een mix van oud en jong en er zitten twee dames bij."

Hereijgers: "We willen snel aan de slag. We zijn trots dat we in Wernhout wonen, maar veel zaken moeten beter. Zo moet er wat gebeuren aan het woningbeleid. Er is de laatste jaren weinig of niks gebouwd in Wernhout. Veel mensen die liever in Wernhout blijven wonen moeten noodgedwongen uitwijken naar elders."

Ook probeert de dorpsraad het voorzieningenniveau in het dorp op te krikken. "Een winkel voor de dagelijkse boodschappen zou meer dan welkom zijn. Of bijvoorbeeld zoiets als een pinautomaat."

De nieuwe stichting gaat er voor zorgen dat ze snel bekend wordt in alle lagen van de bevolking. "We zijn er voor alle Wernhouters."