Waarom Stichting Dorpsraad Wernhout

Bronek Parol

Even voorstellen: Ik ben Bronek Parol, getrouwd met Lia, 4 kinderen en politieagent in Breda.

Vanuit mijn toenmalige woonplaats Zeist, begon ik in mei 1977 aan de vervulling van mijn dienstplicht bij het K.C.T.te Roosendaal.

Tijdens mijn diensttijd ging ik regelmatig uit in de gemeente Zundert en zag ik hier ook mijn eerste Bloemencorso. Wat mij aansprak was de gemoedelijkheid van deze streek.Na mijn diensttijd ging ik naar de politieschool. Nadat ik beëdigd was als agent en mijn voorkeur had uitgesproken voor plaatsing in de gemeente Zundert werd dit gelukkig gehonoreerd. Ik ging er wonen, kreeg er verkering en trouwde. Ik kocht samen met mijn vrouw in 1987 mijn huidige woning in Wernhout. Ontwikkelingen in dit kerkdorp heb ik van nabij gevolgd. Het wegvallen van de grens bij Wernhoutsburg; De vuilstort aan de Kleine Heistraat; De sloop van de brouwerij van Tichelt; café de Benelux; Het opbouwen van de wijken Julianalaan en de Molendreef; De bouw van de nieuwe school; De ruilverkaveling; De ontwikkelingen rondom Patersven, enzovoort.

Veel zaken waren politiek bepaald. Vaak dacht ik wel dat de politiek ver van de bewoners afstond, want het gebeurde toch wel. Toen wij kinderen kregen, kwam het dorpsgevoel steeds meer in mij. Ik zag Wernhout stilstaan, ja zelfs achteruitgaan. De oudjes van het Antoon Jurriënsplein verdwenen één voor één, omdat er geen winkel, kleinschalig zorgcentrum of pinautomaat was. In Zundert werd er volop gebouwd, maar niet meer in Wernhout. Het dorp was kaal en sober aangekleed, met minimale speelvoorzieningen en ontspanningsmogelijkheden voor zowel jeugd, als ook voor volwassenen. Wat er zich in het buitengebied afspeelde, had ik geen benul van. Recreëren moest maar ergens anders gebeuren. In het dorp geen parkje of gezellig zithoekje. Nergens iets fleurigs.

Over het algemeen was de zuigkracht richting Zundert erg groot. Maar ik betaal toch ook belasting en OZB. Ik wil ook dat hier in Wernhout iets gebeurt. Bij de inloopavonden over de reconstructie van de Wernhoutseweg en het instellen van de 30 kilometerzone in de Diepstraat/Tiendpad en omgeving, zag ik al wel dat er veel dorpszin was. Ik hoorde op die avonden dat er meer mensen waren die Wernhout zagen achteruitgaan en spraken over “vroeger” .

Politiek bewust ben ik niet, maar toen in 2009 er een oproep werd gedaan voor de oprichting van een Dorpsraad, zag ik dit als een kans om mij in te zetten voor een gemeenschap met een gezamenlijk doel: “Houdt Wernhout leefbaar voor een ieder, van zo jong tot zo oud mogelijk.”