Jan Backx

Waarom Stichting Dorpsraad Wernhout

Jan-Backx-4Ik ben Jan Backx, geboren in 1940 te Wernhout, waar ik nog steeds woon in ons mooie grensdorp. Ik ben gehuwd, heb 3 dochters en 2 kleinkinderen. Ik kom uit een boerengezin van 10 kinderen. Mijn ouders hadden een klein gemengd bedrijf met enkele koeien, groente en fruit. Ik was de 4e zoon en daardoor was er op de boerderij geen plaats meer voor mij. Daarom ben ik naar de LTS gegaan, want voor hogerop te studeren moest je bij de beter gesitueerden zijn. Maar ik heb geen spijt dat ik voor het mooie vak timmeren heb gekozen. Dit vak heb ik 45 jaar met plezier uitgeoefend en van alles gedaan op allerlei gebied, van woningbouw tot renovatie.

In 1997 kon ik op 57-jarige leeftijd gebruik maken van de toen nog bestaande VUT en dat heb ook gedaan. Sinds 1987 ben ik kaderlid van FNV-Bouw en heb daar inmiddels 7 functies. Van 2002 tot 2010 heb ik in de gemeenteraad van de gemeente Zundert zitting gehad en heb ook al 20 jaar zitting in de commissie Sociale Zaken. Ook heb ik in de voorgaande jaren diverse bestuursfuncties gehad voor o.a. Gehandicapten Platvorm, Charitas enz. Intussen heb ik plaats gemaakt voor onze jongeren. In ons dorp ben ik nog wel voorzitter van ons gemeenschapshuis Wierenbos.

Omdat Mevr. Poppe-de Looff -als nieuwe burgemeester van Zundert- kennis wilde maken met alle kernen mocht ik tijdens een dagje rondfietsen op 25 Mei 2007 als ambassadeur van Wernhout optreden. Tijdens deze rondgang vroeg zij: “Waarom hebben jullie hier geen dorpsraad?”. Ik ben daarover verder gaan nadenken. Toen men in ons buurdorp Achtmaal een dorpsraad startte, vroeg ik mij af of dat in ons dorp ook wel van toepassing zou kunnen zijn. Daar kreeg ik al vlug de bevestiging van. Na enkele gesprekken met de gemeente hebben we de oprichtingsvergadering gehad in 2009 met 120 aanwezigen waar onder Frans Vriends (secretaris Kleine Kernen). Deze heeft ons heel goed ondersteund bij de oprichting. In het begin was ik nog adviseur aan de zijlijn (ik zat toen nog in de gemeenteraad), maar momenteel ben ik lid van het bestuur, wat door 9 personen wordt gevormd.

Als dorpsraad hebben we slechts een adviserende taak richting de gemeente. En dat gaat naar beide kanten tot volle tevredenheid. En dat is alleen maar goed voor de inwoners van Wernhout. Daar doen wij het immers voor! In het voorjaar van 2011 is mij gevraagd of ik zitting wilde nemen in het bestuur van de Vereniging Kleine Kernen. Dit is de overkoepeling van alle dorpsraden. Daar heb ik ja tegen gezegd want dan zit je dicht bij het vuur. En dat kan weer goed zijn voor onze dorpsraad en Wernhout.

Jan Backx

Bestuurslid